Bahan-bahan ( 50biji
- 70biji )
bahan A
175gm butter
50gm gula ising
50gm gula perang
Bahan B
telor 1 biji
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanila
bahan C
250gm tepung gandum
bahan D
1/2 cawan kurma(potong dadu)
1/2 cawan coklat cip
1/2 cawan badam cincang
Cara-cara
pukul bahan A sehingga sebati
masukkan bahan B dan pukul lagi
masukkan bahan C sikit demi sedikit dan pukul sehingga
sebati ketika masukkan bahan D,
gaul guna spatula (senduk) supaya bahan tersebut tidak
pecah..
bentukkan ikut suka
bakar dalam 180C, 15-20 minit
Notakaki ~ dekat BAHAN D, kurma boleh ditukar kepada buble
rice, konflakes, atau aneka kekacang ~ gula tu tak perlu skip atau kurang kan sebab saya dah pun kurang kan .. asal dia 70gm gula perang dan 80gm
gula ising
TAMBAHAN ~ JANGAN TAMBAH TEPUNG ATAU APA APA, SEBAB ADUNAN
INI MEMANG LEMBUT,
No comments:
Post a Comment
Terima kasih.